Slopad klimatbonus för bilar

Stevan Petrovic

november 14, 2022

Nyheter | Tjänstebil

Regeringen beslutade förra veckan att med omedelbar verkan slopa klimatbonus för bilar. De menar att kostnaden för att äga och köra en klimatbonusbil börjar bli jämförbar med kostnaden för att äga och köra en bensin- eller dieselbil.

Så vad händer nu? Om du köpt eller beställt en bil senast den 8 november kommer du få bonus utbetald enligt tidigare regler. Frågan är vad som händer med bilar som levereras 2024? Med fortsatt komponentbrist finns det fortfarande bilar med en leveranstid på upp emot 18 månader. Mycket vatten hinner rinna under broarna tills dess. Klart är att regeringen kommer skjuta till ytterligare medel för att betala ut klimatbonus under 2023. 
 
“Våra estimat tyder på att slopad klimatbonus kommer ge ett starkare andrahandsvärde på bilar som sålts med bonus då nybilspriset i princip höjs med 50 000 kr” säger Niklas Hallström VD på TradingSolutions.
 
För dig som elbil i tjänsten (eller funderar på att köpa en elbil, trots avsaknad av bonus) finns det några ljusglimtar i den nya statsbudgeten. Laddning på arbetsplatsen föreslås få slopat förmånsvärde fram till och med sista juni 2026. Dessutom höjs milersättningen till 25 kr/mil för resor med egen bil i tjänst, 12 kr/mil med förmånsbil och 9,50 kr om du kör elbil. 

Få bäst betalt för din leasingbil. Kontakta oss!