5 tips när du ska byta ut din leasingbil

Fredrik Troedson

oktober 27, 2022

Tips | TradingSolutions

När det är dags att byta ut din leasingbil finns det mycket att tänka på. Både rent praktiskt, men också hur du ser till att du får bäst betalt. Vår expert Fredrik ger dig 5 värdefulla tips.

 

Beställ din nya bil i god tid

Även om vi ser en viss lättnad när det gäller nybilsleveranser, så har många populära modeller fortfarande 9-12 månaders leveranstid. Se därför till att du beställer din nya bil i god tid innan leasingen går ut på din nuvarande bil för att slippa extra kostnader i samband med bilbytet. 

Se till att bilen är komplett

Se till att du har ordning på all utrustning som hör till bilen. Är insynsskyddet på plats? Har du koll på samtliga nycklar? Behöver vinterhjulen hämtas på ett däckhotell? Glöm inte eventuella laddsladdar. Saknas det nycklar eller tillbehör riskerar du att få ett lägre försäljningspris. Så ta en ordentlig titt innan du lämnar tillbaka bilen!

Utmana bilhandlarens inbytespris

Om du tänkt att byta in bilen hos din återförsäljare är det en god idé att konkurrensutsätta inbytespriset. I stället för att nöja dig med ett, eller ett par bud från olika bilhandlare, varför inte få bästa marknadspris genom att låta över 35 000 bilhandlare tävla om att få köpa just din bil? I genomsnitt får vi på TradingSolutions 36 700 kr bättre betalt jämfört med bilhandlarens inbytespris baserat på statistik av sålda bilar under 2022.

Lös inte ut bilen från leasingbolaget

Om du löser ut bilen från leasingbolaget ”låser du in momsen” och bilen blir ”momssmittad”. Det innebär att bilen inte går att sälja utan moms till exempelvis bilhandlare eller andra juridiska personer. Det gör också bilen mindre intressant för utländska köpare.

Du behöver inte åtgärda alla skador innan försäljning

Du behöver inte åtgärda mindre skador på bilen så som dörruppslag eller mindre repor. Har bilen en större skada (exempelvis en parkeringsskada) se till att anmäla skadan till försäkringsbolaget innan försäljning. Då kan köparen själv avgöra huruvida skadan ska repareras av försäkringsbolaget via en självrisk eller om köparen på egen hand vill ställa i ordning bilen. Är du osäker? Kontakta oss så hjälper vi dig.

Få bäst betalt för din leasingbil. Kontakta oss!